330 päivää bloggaamista – rahaa ja vaikutusvaltaa etsimässä

käyttäjältä FinnBlogger - 17/06/2011

bloggaaminen

Olin armeijassa 330 päivää. Kun päivät harmaissa olivat ohi, lähdin ilomielin siviiliin enkä ole sen jälkeen saannut astua kasarmin maisemiin edes kertausharjoitusten muodossa.

Myös aktiivista blogin kirjoittamista on 330 päivää täynnä. On aika jakaa kokemuksia matkan varrelta.

Ensimmäisiä askelia bloggaajana

Ryhdyin perehtymään bloggaamiseen enemmän kesälomalla 2010. Mökillä luin netistä artikkeleita rahan ansaitsemisesta blogin avulla. Suomessa oli siihen aikaan ainakin yksi hyvä blogi, joka on vieläkin netissä vaikkakin passiivisen oloisena. Siltä sain – ja saan vieläkin – paljon virikkeitä. Toivottavasti tämä bloggaajat.com -sivusto vielä piristyyy palvelemaan meitä bloggaajia. Mutta vaikka ei piristyisikään, kannattaa lukea vanhoja hyviä blogikirjoituksia bloggaamisesta.

Toinen tärkeä vaihe oli kun löysin englanninkieliset blogit, joissa kerrottiin bloggaamisesta ja rahan ansaitsemisesta. Kirjoitin google-hakuun sellaisia sanoja kuin ”money blogging”, ”how to make money online” ja vastaavia. Niistä sain intoa ja inspiraatiota vaikka ymmärsinkin, että menestyneet bloggaajat ovat harvinaisuus. Suuresta blogimäärästä voi nousta vain muutamia blogeja maailmanlaajaan kuuluisuuteen.

Lisäksi englannin kielinen maailma tarjoaa paremmat ansaitsemismahdollisuudet hyvälle blogille. Lukijoita on tuntuvasti enemmän kuin suomenkielisillä blogeilla.

Tilasin netistä ilmaisen PDF-muodossa olevan John Chow -nimisen bloggaajan oppaan, joka kertoo miten internetissä voi rikastua.  Tämä teos John Chow Ultimate Blog Profit Model antoi hyviä vinkkejä bloggaamiseen, mutta sen tilaaminen toi mukaan myös sähköpostiin suuren määrän mainoksia, joissa John Chow haluaa myydä bloggaamiseen liittyviä tuotteita. Onneksi olen hankkinut Googleen sähköpostin tällaista roskapostia varten.

Mielenkiintoisin blogi oli kuitenkin Problogger.net. Siellä Darren Rowse antaa vinkkejä blogin kirjoittamiseen. Itse asiassa Rowse kirjoittaa aika harvoin. Suurin osa teksteistä tulee toisilta bloggaajilta, vieraskyniltä,  jotka kirjoittavat probloggeriin.

Ensimmäinen rahablogi

Minulla on ollut blogi aikaisemminkin, mutta se keskittyi pääasiassa elämästäni ja siihen liittyvistä asioista kertomiseen. Kesällä 2010 sain aivan uudenlaisen näkökulman bloggaamiseen. Tällä voi ansaita rahaa.

Amerikkalaiset blogit kertoivat myös, että bloggaamisesta voisi tulla ammatti. Vaikka minulla onkin mielekäs työ, joka vaativuudessaan ja haastavuudessaan vie myös paljon vapaa-aikaani, pohdin, että tällainen bloggaaminen voisi olla kiva ammatti. Unelmissani näin itseni kirjoittelemassa blogikirjoituksia kotona tai kahvilassa, Suomessa ja Bahamalla.

Perustin ensimmäisen blogini Rahaa mainoksilla blogger -palveluun heinäkuussa mökillä ollessani. Päätin kertoa samalla muille, miten minä edistyn blogin kirjoittajana. Se on ollut samalla  oppimispäiväkirjani blogimaailmaan. Kerron siellä blogeista ja rohkaisen aloittavia bloggaajia liittymään TradeTracker, TradeDoubler ja Google AdSense – palveluihin.

Englanninkielisessä maailmassa tällaiset ”ansaitse rahaa bloggaamalla” sivustot menestyvät varmasti paremmin kuin Suomessa.

Huomasin, että monet bloggaajat kirjoittavat useampaa blogia. Innostuin tästä ja perustin itseäni kiinnostavista asioista kaksi blogia lisää. Eräs matkailublogi tuottaakin tällä hetkellä suurimman osan tuloistani.

Mitä olen oppinut?

Mitä olen 330 päivän aikana oppinut blogin kirjoittamisesta. Lyhyesti voisi sanoa, että kaiken mitä tiedän, olen oppinut! Tässä muutamia näkökulmia:

Bloggaaminen vaatii työtä ja kärsivällisyyttä

Olen spontaani ihminen, jolle on vaikeaa keskittyä pitkäksi aikaa yhteen asiaan. Siitä on bloggamisessa sekä hyötyä että haittaa. Hyvä on se, että kirjoittamisen aloittaminen on helppoa. Huono puoli on se, että syvällinen työskentely teeman äärellä uhkaa jäädä vähäiseksi.

Blogin kirjoittana minun pitäisi tuoda parasta mahdollista sisältöä lukijoille. Tämä sisältö voi olla joko tietoa tai kokemuksia tai innostusta.

Lisäksi blogia tulisi kirjoittaa säännöllisesti. Tämä on tärkeää ainakin kahdesta syystä: blogi voi saada säännöllisen lukijakunnan vain jos se päivittyy säännöllisesti. Ei ole kiva tulla blogiin, jos siellä on aina vaan se sama vanha teksti. Toiseksi Googlen hakukone rakastaa tekstiä. Mitä enemmän kirjoitat hyvää sisältöä, sitä varmemmin sivustosi näkyy Googlen hakutuloksissa ja yhä useampi lukija löytää blogisi.

Blogit saattavat (ja todennäköisesti nousvatkin vasta silloin) nousta kukoistukseensa vasta useiden kuukausien jälkeen blogin perustamisesta. Säännöllinen kirjoittaminen edistää asiaa. Jos lopetat, blogisi jää blogien hautausmaalle.

Passio – intohimo

Sinulla on jokin ajatus tai näky tai tavoite, jonka haluat toteuttaa. Passio auttaa toteuttamaan missiota.  Passio, intohimo,  näkyy kirjoituksissa.  Kyllä blogin lukija huomaa kirjoitatko vain jotain, että saisit tekstiä aikaan (googlea varten?) vai onko sinulla jotain sanottavaa.

Bloggaaminen vaatii perustietoja hakukoneoptimoinnista

Sana hakukoneoptimointi oli minulle 330 päivää sitten täyttä hepreaa. Ihmettelin kun puhuttiin SEOsta (Search Engine Optimization) ja hakukonenähtävyydestä. Pikku hiljaa aloin päästä perille, mistä puhutiin.

Hakukoneoptimoinnin tarkoitus on nostaa blogia tai kotisivua hakukoneiden, yleensä Googlen, hakutuloksissa korkeammalle. Tämä tarkoittaa blogillesi lisää kävijöitä. Ja jos olet kaupallistanut blogiasi, kävijät tarkoittavat rahaa.

Onneksi Googlekin auttoi minua käsittämään, mitkä ovat hakukoneoptimoinnin alkeet. Google on nimittäin tehnyt oman verkkojulkaisun ”Google. Hakukoneoptimoinnin aloitusopas”.  Oppaassa Google antaa vinkkejä, miten parantaa kotisivun tai blogin nähtävyyttä hakukoneissa. Ilmainen opas kertoo muun muassa sivuston rakentteesta, sisällön optimoinnista, verkkosivustojen mainostamisesta,

Jossain vaiheessa luin myös Jari Juslénin e-kirjan ”Hakukoneoptimoinnin ABC. Opas aloittavalle hakukonemarkkinoijalle”.  Tämäkin pdf-muodossa oleva opas on ilmainen.

Mistä raha tulee?

Minun keskimääräiset blogituloni ovat ensimmäisten kuukausien aikana olleet noin 300 euroa.

Raha on tullut tähän mennessä kolmesta lähteestä. Adsense -mainokset blogeissa ovat tuottaneet noin puolet tuloistani. Olen laittanut näitä mainoksia blogeihini, ja Google valitsee niihin sopivia mainoksia. Kun joku lukija napsauttaa hiirellä saan hieman tuloja tästä. Google laskuttaa mainostajaa, osa tuloista jää Googlelle ja osa tuloista tilitetään minulle.

TradeTracker -tuo myös rahaa koko ajan. Tämä TradeTracker sekä seuraavana esittelyssä oleva TradeDoubler ovat kumppanuusmarkkinointikanavia. Saan valita blogiini sopivia mainoksia, ja liitän mainoksen HTML-koodin kotisivuuni tai blogiini niin kyseisen firman mainos ilmestyy kotisivulleni. Olen nyt firman kumppani! Kun joku painaa sivullani olevaa mainosta ja siirtyy firman kotisivulle, tekee siellä ostopäätöksen, saan tästä provisiota. Minä olin se, joka johdatti netissä surffaajan firman ovelle. On oikein, että firma maksaa minulle tästä.

TradeDoubler perustuu samaan kumppanuusmarkkinointimenetelmään kuin TradeTracker. Tutustu TradeTrackeriin ja TradeDoubleriin tästä. Voit myös liittyä niihin, mutta silloin sinulla tulee olla blogi, johon voi liittää mainoksia.

Tutustu rahan ansaitsemismahdollisuuteen:

Ansaitse rahaa verkkosivuiltasi!

Uusi blogi – FinnBlogger.com

Perustin tämän FinnBlogger.com -sivuston vanhan Rahaa mainoksilla -blogin jatkoksi. En ollut tyytyväinen bloggerin tarjoamaan pohjaan ja halusin kokeilla vastaavaa blogia WordPress -alustassa. Rikastu internetissä -blogi perustui enemmän spontaaniin kirjoitteluun kuin hyvin valmistettuihin asiakirjoituksiin.

FinnBlogger.com – blogin tarkoituksena on jakaa tietoa bloggauksesta sekä toimia bloggaajien verkostoitumisen välineenä.  Kerron täällä muista vastaavista blogeista sekä kotimaassa ja ulkomailla.

Kehittämisen kohteita tulevaisuudessa

Nyt kun 330 päivää on ohi, on hyvä suunnata katse eteenpäin. Mitä aioin tehdä blogini kanssa tulevaisuudessa. Tässä muutamia kehittämisalueita blogiini ja minuun bloggaajana:

  • Blogin optimoiminen kännykälle.
  • Hakukoneoptimoinnin laajentaminen.
  • Parempien myyntitekniikoiden löytyminen (erityisesti matkailublogissani).
  • Ajan löytäminen bloggaamiseen. Suurin haaste on kokemus aikapulasta.  (Tätä tekstiä olen kirjoittanut kahviossa, kun yksi meno jäi pois ja jäi puolitoista tuntia ylimääräistä aikaa. Itse asiassa tämä kahvilassa kirjoittaminen on aika kivaa hommaa. Taustalla on hieman hälyä, mutta voin aivan rauhassa keskittyä kirjoittamiseen. Paremmin kuin kotona.)
  • Mistä muualta voisin ansaita rahaa (AdSense, TradeTracker ja TradeDoubler)?
  • Rohkeus kirjoittaa. Koska en ole tietotekniikka-alan ihminen en osaa juurikaan kirjoittaa teknisistä asiosta. Ja kun luen myös hyviä suomenkielisiä blogeja bloggauksesta, koen että en ole lainkaan samalla tasolla. Pitää löytää oma tapa kirjoittaa ja luottaa siihen, että minun KOKEMUKSENI on oikea ja minun NÄKÖKULMANI teknisiin asioihin on juuri minun näkökulmani. Ainaksi keinoksi kirjoittaa jää ainakin alussa subjektiivinen näkökulma ja omien kokemusten jakaminen.
  • Palvele. Englannin kieleisessä maailmassa – myös blogimaailmassa – korostetaan sitä, että antaessaan saa. Kun palvelemme ja jaamme omastamme, me lopulta saamme itse hyötyä. Olen ottanut tämän yhdeksi bloggamisen arvoksi myös itselleni. Tämä toivottavasti näkyy muun muassa seuraavissa asioissa:
  • Kerron mistä saan ideani. En varasta toisten ajatuksia.
  • Jaan runsaasti linkkejä toisiin blogeihin.
  • Vaikka siis blogikirjoittamisen lähtökohtana onkin ollut rahan ansaitseminen,yritän auttaa ja rohkaista toisia bloggaajia, jotta tämä harrastus leviäisi.

Jos tästä on ollut sinulle apua, mainitse tämä blogi kotisivullasi tai blogissasi

Tässä onkin haastetta myös seuraaviksi 330 päiväksi. Hyviä bloginkirjoittamisen hetkiä sinulle.

Jos tästä blogikirjoituksesta on ollut sinulle vähääkään hyötyä, arvostan sitä, jos mainitset tämän blogin jossain sopivassa rakosessa omassa blogissasi!

Menestystä blogillesi
t. FinnBlogger
Blogging For Gaijin
kuva: flickr.com

Jätä kommentti

CommentLuv badge

Previous post:

Next post: